Darvastói bauxit lencsék

Darvastói bauxitbánya.

Darvastó nem egy tavat jelent, hanem egy Csabrendekhez tartozó település részt, ahol egyébként található 2 kisebb horgásztó is. A táj látványa rabul ejti az embert. Az egykori bauxit bánya területe kb. 500 m hosszú és 100 m széles, védetté nyilvánított. Borzongató és izgalmas érzés bejárni a területet, végtelen csend és a Marshoz hasonlító színvilág lenyomatot hagy az ember retinájában. A vörös százféle változatában színjátszó, és a földfelszín természetes formavilágától nagymértékben eltérő világ várja a látogatót a Rendeki Vendégháztól autóval 10 percnyire, de kerékpárral is szép, békés erdei /bitumenes/ úton is könnyen megközelíthető.

Rendeki hegy

Kirándulás a Rendeki hegyen

A Bakony utolsó nyúlványa, amely tulajdonképpen különlegességét adja. A hegyről elénk táruló panoráma a keszthelyi-hegységre, a zalai dombságra vagy a Sárvár irányába elnyúló lankákra és nem utolsósorban Sümeg csodás várára nyújt kilátást. Minden évszakban gyönyörű, kellemes túrák helyszíne lehet, nem beszélve az itt található számos erdei gombáról. Ezek megismeréséhez Tanai Tamás gomba-szakértő gombatúrákat szervez, érdeklődni nála az alábbi telefonszámon lehet: +36209513888.

A hegy Csabrendekről több irányból is megközelíthető. A legegyszerűbben a Rendeki Vendégházhoz legközelebb eső erdei bejárat felől, ahonnan a fehér kövek kilátóhoz kb. 1 óra kényelmes sétával lehet eljutni és ahonnan a sümegi panoráma talán a legszebb a környéken.

A három romtemplom

Romtemplom

Csabrendeken három romtemplom is található. Ennek oka, hogy három különálló ősi településből alakult ki a jelenlegi település. A templomok helyei, romjai ma is felkereshetőek – már ami maradt belőlük. Legjobb állapotban a Szent Lőrinc árpád kori templom romja van, amely a település központjában található templomtéri domb lábánál megtekinthető. A másik két ősi település templomromjai a település határában kutathatóak fel.

A romtemplomok felkutatásához az alábbi videó nyújt segítséget:

A Fekete-kastély

Fekete-kastély

A jelenleg magántulajdonban lévő Fekete-kastély egykor Csabrendek legnagyobb birtokosának, a galántai Fekete családnak a tulajdona volt.  A barokk stílusban, 18. században épített kastély a Rendeki Vendégháztól kb. 300 m sétával érhető el, az Éden Bisztró mellett. 

Zsidó temető

A Csabrendeken található zsidó temető a kirándulóknak, merengőknek, fotósoknak ajánlott érdekesség. A csabrendeki hegy oldalában található egy nagy fenyves alatt, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tájra. A Sümegre vezető útról érhető el, balra a domboldalban, kb. 200 méter fölfelé a főútról.

Nyirádi Motorsport Centrum

Csabrendek közvetlen szomszédságában található az ország legjobb rallycross és autocross versenypályája. Nyirád község külterületén, egy erdővel körülvett katlanban helyezkedik el. A Rendeki Vendégháztól mindössze 16 km-re. További infó itt: KLIKK

Nyirád Motorsport Centrum

Horgászati lehetőségek

Horgászati lehetőségek és azok részletei Csabrendek több horgásztavában az alábbi linken érhetőek el: KLIKK

Ha tetszettek Csabrendek látnivalói és szeretnél a közelben megszállni, akkor foglald le most a Rendeki Vendégházat!